Weer en beste reistijd

Gibraltar heeft een warm mediterraan klimaat. Het klimaat van Gibraltar wordt hoofdzakelijk bepaald door de zuidelijke ligging van het Brits overzees gebied en door de Middellandse Zee. De zomermaanden zijn er warm, heet en droog terwijl de winters er een stuk koeler en natter zijn. Door de invloed van de Middellandse Zee en door de zuidelijk ligging van Gibraltar is de kans op winters weer er minimaal. Sneeuw en vorst komen alleen in extreme gevallen voor in Gibraltar. Mocht er toch iets van wintersweers voorkomen in Gibraltar dan is dit vaak alleen op hoger gelegen delen op de Rots van Gibraltar. De lagere delen worden meestal beschermd door hun gunstige ligging achter de rots

Wel kan het kwik er in de zomermaanden behoorlijk stijgen. Temperaturen van veertig graden of meer komen in Gibraltar zo goed als ieder jaar voor. Deze hoge temperaturen worden vaak veroorzaakt door de Terral, een zuidwestelijke föhnwind. Op de dagen dat Gibraltar onder de invloed van deze wind staat kan het erg onbehagelijk zijn. Op andere hete dagen zorgt de altijd aanwezige zeewind er juist voor dat de temperaturen in Gibraltar weer wat getemperd worden.Zomervakantie

De zomermaanden zijn de drukste periode qua toeristen in Gibraltar. Tijdens deze periode verdubbelt of verdriedubbelt het aantal inwoners van dit Brits overzees gebied. Dit is niet zo gek aangezien de meeste mensen in deze periode op vakantie gaan. In Gibraltar ben je in deze periode gegarandeerd van goed zomerweer met temperaturen die gedurende de hele zomerperiode rond de dertig graden Celsius liggen. Een uitstekend klimaat om te genieten van een zon-, zee- en strandvakantie. Door de altijd aanwezige zeewind is de gevoelstemperatuur er meestal iets lager dan de echte temperatuur wat in de zomermaanden erg aangenaam is. Ondanks dat het er in de avonduren meestal iets afkoelt zal je niet snel een trui of een jas nodig zal hebben, maar wel koel genoeg om geen last te hebben van de warmte. Alleen als er een hittegolf in het gebied heerst is het er niet aangenaam zijn en kan het kwik er met gemakt richting de veertig graden Celsius stijgen. Op deze dagen doe je er verstandig aan om een koele schaduwrijke plaats op te zoeken. Het liefst in de buurt van de Middellandse Zee zodat je af en toe een verkoelende duik kunt nemen. Vergeet niet jezelf goed in te smeren met een zonnebrand.

Overwinteren in Gibraltar

Net zoals aan de Costa del Sol zijn er in Gibraltar behoorlijk wat overwinteraars te vinden. Diegene die overwinteren in Gibraltar zijn meestal Britten. Dit omdat de gebruiken, taal, eten en het bier in Gibraltar hetzelfde zijn als in hun thuisland. Natuurlijk is de belangrijkste rede voor mensen om Gibraltar te kiezen om te overwinteren het uitstekende klimaat van Gibraltar.

Gibraltar en omstreken is één van de weinige plaatsen op het Europese vaste land waar je goed kunt overwinteren. De gemiddelde dagtemperaturen liggen er in de winterperiode net iets onder de twintig graden Celsius wat de regio zeer geschikt maakt. Een van de weinige nadelen van overwinteren in Gibraltar is dat de temperatuur in de avond en nacht behoorlijk kan zakken en dat de kans langdurige neerslag er hoog is.

Neerslag

De meeste neerslag in Gibraltar valt in de winterperiode. Normaal gesproken zijn november, december en januari de natste maanden van het jaar. De gemiddelde neerslag in deze periode ligt hoog. Gemiddeld valt er in deze periode per maande ongeveer 120 millimeter aan neerslag. Ter vergelijking in Nederland en België in deze periode ligt dit gemiddelde onder de 100 millimeter per maand.

De zomermaanden daarentegen zijn er behoorlijk droog en dan met name de maanden mei, juni, juli en augustus. In deze periode is langdurige neerslag uitzonderlijk.Weersextremen

Door de invloed van de Middellandse Zee op het klimaat van Gibraltar komen er bijna geen weersextremen voor. Alleen in de warmste periodes van het jaar heb je er een verhoogde kans op hittegolven. Deze hittegolven ontstaan vaak door de Terralwind. Deze extreem warme en droge wind neemt warme droge lucht mee uit Afrika naar Gibraltar. Het is de combinatie van de warme droge wind en de vele zonne-uren die de hittegolven veroorzaken. De verkoelende werking van de Middellandse Zee is er door de Terralwind tot een minimum gereduceerd. Alleen de Middellandse Zee zelf of een zwembad kan dan nog voor de broodnodige verkoeling zorgen.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Gibraltar zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Malaga. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van Gibraltar