Vervoer in en naar Gibraltar

De mogelijkheden om naar Gibraltar te reizen of om jezelf voort te bewegen in dit Brits overzees gebied lopen niet over. Zo zijn er eigenlijk maar twee manier om naar Gibraltar te reizen, dat is met het vliegtuig en dan nog alleen maar vanuit het Verenigd Koninkrijk en met de auto. Eenmaal aan de grens van Gibraltar zal je al merken dat autorijden in Gibraltar eigenlijk geen optie is. Veel handiger is het om je auto te laten staan en verder te lopen naar het centrum of gebruik te maken van het openbaar vervoer. De populairste manier om de Rots van Gibraltar te bestijgen is met de kabelbaan. Al moet je hiervoor wel over wat geduld beschikken.

Vliegen naar Gibraltar

Het is mogelijk om vanuit Nederland naar Gibraltar te vliegen al zal je daarvoor wel eerst een overstap moeten maken. In de meeste gevallen zal dit in Londen zijn, maar het is ook mogelijk om via Manchester naar Gibraltar te vliegen. Vanwege de overstap zal je in het gunstigste geval iets meer dan vijf uur onderweg zijn. Realistisch zal je tussen de 5 en een half en acht onderweg zijn om vanuit Nederland met het vliegtuig naar Gibraltar af te reizen. Niet de meest efficiëntste manier om in Gibraltar te komen.

Een andere optie kan zijn om vanuit Nederland of België naar Malaga te vliegen en eenmaal in Malaga verder met de auto of het openbaar vervoer naar Gibraltar te reizen.

Gibraltar Airport

Het vliegveld van Gibraltar is een militair vliegveld waar ook civiele vluchten op uitgevoerd worden. De civiele vluchten die op het vliegveld worden uitgevoerd komen op een enkele na allemaal uit het Verenigd Koninkrijk. Het bijzondere aan Gibraltar Airport is dat het de hele breedte van de landengte en eigenlijk nog iets meer nodig is om er te kunnen landen. Als er vliegtuigen gaan landen, wordt de hoofdstraat van Gibraltar afgesloten omdat de landingsbaan de weg doorkruist. Het kan dus zomaar gebeuren dat je 20 minuten voor de slagbomen staat en er ineens een vliegtuig voor je neus land. Vanwege de beperkte ruimte op de landingsbaan staat het vliegveld van Gibraltar bekend als een van de gevaarlijkste ter wereld. Al zijn er de laatste vijftig jaar geen noemenswaardige ongelukken geweest.Autorijden in Gibraltar

Anders dan dat je van een Brits overzees gebied zou verwachten rijden de auto’s in Gibraltar niet links maar rechts. Tot 1929 werd er overigens wel links gereden in Gibraltar, maar door het toenemende Europese verkeer werd toen al besloten om er rechts te gaan rijden. Alles bij elkaar is er iets minder dan vijftig kilometer aan asfalt in Gibraltar. Tel daarbij op dat Gibraltar de hoogste autodichtheid heeft van Europa. Files zijn er dan ook onvermijdelijk. Zelfs in de rustigere periodes kunnen er lange vertragingen ontstaan doordat het hele centrum van Gibraltar vast zit. Heb je de auto niet per se nodig in Gibraltar kun je deze het beste er net buiten parkeren en met het openbaar vervoer of te voet naar het historische centrum lopen. Het merendeel van de straten in Gibraltar zijn smalle eenrichting straten die je bijna dwingen om een bepaalde route door Gibraltar te rijden. In heel Gibraltar is de maximaal toegestane snelheid vijftig kilometer per uur, al zal je dat vanwege de drukte niet zo snel halen.

Grenspost

Om in Gibraltar te kunnen komen moet je voorbij een grenspost of eigenlijk twee grensposten, eerst die van Spanje omdat je het land verlaat en dan die van Gibraltar. De Spaanse grenspost is meestal onbemand, maar bij de van Gibraltar heb je de kans dat je gecontroleerd wordt. Vaak is een blik op de paspoorten al genoeg om je binnen te laten, maar soms heb je pech en moet je volledig gecontroleerd worden. Dit geld overigens ook voor mensen die te voet over de grens gaan. Vanwege deze controles kunnen er soms lange wachtrijen van wel meer dan een uur ontstaan voor de grens met Gibraltar.

Parkeren in of net buiten Gibraltar

Om de drukte bij de grenspost en de file richting het historische centrum van Gibraltar te vermijden kun je het beste de auto net buiten Gibraltar op een van de grote parkeerterreinen wegzetten. Vanaf hier ben je in enkele minuten met de bus in het centrum van Gibraltar of je loopt er in ongeveer twintig minuten naartoe.
Wil je toch met de auto naar het centrum van Gibraltar dan zijn er in het centrum en net daarbuiten verschillende parkeergarages en terreinen te vinden. Dit zijn allemaal betaalde parkeerplaatsen. De parkeerautomaten accepteren zowel ponden als euro’s.Openbaar vervoer in Gibraltar

De enige vorm van openbaar vervoer in Gibraltar is de bus. Ondanks de geringe grote van dit Brits overzees gebied zijn er toch vijf verschillende buslijnen te onderscheiden. De meeste lijnen rijden tussen de Spaanse grens en het historische centrum van Gibraltar. Alle busdiensten in Gibraltar worden verzorgd door de Gibraltar Bus Compagny. In de zomermaanden wordt op buslijn 10 en dubbeldeksbus zonder dak ingezet.

Kabelbaan

Heb je geen zin om helemaal naar de top van de Rots van Gibraltar te lopen dan i de kabelbaan van Gibraltar de beste optie. In ongeveer zes minuten ben je boven en kun je gelijk genieten van het prachtige uitzicht over de Rots van Gibraltar, de straat van Gibraltar en als je geluk hebt zie je in de verte Marokko liggen. Nadeel van de kabelbaan is dat het er behoorlijk druk kan zijn. Zelfs op rustige dagen kun je gemakkelijk een uur in de rij moeten staan voor je aan de beurt bent om een kaartje te kopen. Dan moet de echte rij nog komen. Wil je het eerste deel van de rij overslaan dan kun je op voorhand al een kaartje online kopen. Je kunt ervoor kiezen om een enkel te nemen en terug naar beneden te lopen of een retourticket te kopen.

Minibusjes

Wil je liever helemaal niet in de rij staan, dan zijn de minibusjes een oplossing. Overal in Gibraltar en met name in de buurt van de kabelbaan wordt je continue aangesproken door chauffeurs die voor dezelfde prijs wel naar boven willen brengen. Volgens hun verhaal stoppen ze vier keer onderweg om vervolgens je weer beneden af te zetten. Het is een makkelijk, maar niet heel ontspannen manier om de Rots van Gibraltar te verkennen. Zeker omdat er maar een weg naar boven is die bijna de hele tijd stil staat vanwege stoppende toeristen. Daardoor voel je jezelf wat opgelaten op het moment dat je zelf even de tijd hebt om uit stappen. Er staat namelijk nog een rij achter je.

Fietsen

Ondanks dat dat een groot deel van Gibraltar uit steile weggetjes en trappen bestaat wordt er opvallend veel gefietst. Met name in de lagergelegen delen kom je met regelmaat fietsers tegen. Wil je zelf een ritje maken in Gibraltar dan kun je gebruik maken van de RedBike. Nadat een gratis registratie kun je voor een klein bedrag de fietsen per uur huren. Er zijn in totaal elf fietsenstallingen in Gibraltar waar je deze fietsen hun ophalen en parkeren. Op de website kun je precies zien waar er nog fietsen te verkrijgen zijn.