Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie of op een stedentrip gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Gibraltar op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het antwoordformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.

Uitgebreide reisinformatie over Gibraltar vind je terug op de vele Gibraltar sites die je op het internet vindt. Persoonlijk vinden wij een goede reisgids onontbeerlijk als je een stedentrip maakt. Voor Gibraltar zijn er allerlei reisgidsen te koop, waarbij er sprake is van veel variatie in dikte, formaat en de hoeveelheid informatie die geboden wordt.

Douane & documenten

Om Gibraltar binnen te komen heb je een geldig paspoort of identiteitskaart nodig. Kinderen moeten een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. Voor de invoer van sigaretten, dranken, parfums en andere artikelen gelden de EU-regels. Het is verstandig om je identiteitsbewijs in Gibraltar op zak te houden voor het geval daar om gevraagd wordt.

Drinkwater

Het leidingwater in Gibraltar is redelijke kwaliteit en kan gedronken worden. Net als in de meeste Spaanse steden in de buurt van Gibraltar heeft het leidingwater er een sterke chloorsmaak. Dit zorgt ervoor dat de meeste mensen het water als vies beschouwen. Je kunt beter water uit een fles drinken. Het is zelfs verstandiger om het water dat je gebruikt om te koken of om koffie van te zetten uit fles haalt.Drugs

Het invoeren, kopen, verkopen, bezitten en gebruiken van alle soorten drugs is in Gibraltar niet toegestaan. Wie wel drugs invoert die loopt de kans op een (lange) gevangenisstraf. Dit is afhankelijk van de categorie waar de betreffende opiaat in valt en de hoeveelheid drugs waar het om gaat. Persoonlijke omstandigheden kunnen meewegen in de bepaling van de strafmaat.

Elektriciteit

In Gibraltar is er sprake van 230/240 Volt wisselstroom. Nederlandse apparaten zullen probleemloos op het elektriciteitsnetwerk in Gibraltar werken. Wel is er sprake van een afwijkende stekker en stopcontact. Wie een Nederlandse stekker heeft die zal een adapter nodig hebben. Deze zijn onderdeel van de zogenaamde wereldstekkersets. Bij een aantal hotels kun je de adapters ook lenen. In enkele recent geopende hotels vind je soms ook een continentaal stopcontact.

Feestdagen

Een groot aantal feestdagen in Gibraltar zijn gelijk aan de feestdagen in Nederland. De nationale feestdagen in Gibraltar zijn:
1 januari – Nieuwjaarsdag
10 september – nationale feestdag
25 december – Kerstmis
26 december – Boxing day
De tweede maandag in maart is het Commonwealth day
De eerste maandag in mei is het Mei Early May Bank Holiday
De laatste maandag in mei is het Mei Spring Bank Holiday

Nationale feestdagen in Gibraltar met een wisselende datum zijn
Commenwealth Day, Eerste en Tweede Paasdag, Hemelvaart en Pinksteren.

Tijdens nationale feestdagen in Gibraltar zullen zal een groot gedeelte van de winkels en openbare instellingen gesloten zijn.

Fooien

Een fooi van tien procent is gebruikelijk in restaurants. Het personeel leeft grotendeels van de fooien die gegeven worden. Ook taxichauffeurs rekenen op een fooi van 10%. Kamermeisjes geef je 50 pence tot 1 pond of euro per dag. Kruiers geef je ongeveer een pond of euro per koffer.Geld

De officiële munteenheid van Gibraltar is de Gibraltarees pond (GIP – £). De waarde van de Gibraltarees pond is gekoppeld aan de pond sterling. Er zijn vooralsnog geen plannen in Gibraltar om mee te doen aan de euro. Er zijn in Gibraltar genoeg pinautomaten te vinden waar je Gibraltarese ponden kunt pinnen. De Gibraltarese ponden hebben een ander uiterlijk dan de Britse of Noord-Ierse ponden, maar zijn in heel Groot-Brittannië inwisselbaar.

Pinnen doe je met een bankpas (met Maestro) of creditcard. Bij geldopnames is er vrijwel altijd sprake van transactiekosten. Deze kunnen per bank of creditcard verschillend zijn.
Creditcards worden op grote schaal geaccepteerd. Steeds vaker wordt er vanwege de kosten wel een minimumbedrag gehanteerd bij het accepteren van een creditcard.

Wil je de huidige wisselkoers van de Gibraltarees pond ten opzichte van de euro berekenen? Gebruik dan de valutacalculator van GWK Travelex. Je ziet meteen hoeveel jouw euro waard is op reis. Je kunt via de site meteen je ponden bestellen, zodat je bij aankomst in Gibraltar niet eerst op zoek hoeft te gaan naar een geldautomaat. Ook voorkom je de stress dat het te druk is bij de geldautomaat, er geen geld in zit of je bankpas geweigerd wordt. Een vervelend feit is dat geldautomaten bij opnames in het buitenland vaak beperkt zijn in het maximumbedrag dat je per dag op kunt nemen. Dat is meestal een equivalent van ongeveer 250 tot 350 euro.

Bereken hier de wisselkoers van de euro tegen de pond en bestel je geld eventueel direct online.

Naast de Gibraltarees Pond is de Euro een geldig betaalmiddel in Gibraltar. De wisselkoers die gehanteerd wordt is niet heel gunstig, maar als je van plan bent niet al teveel uitgaven te doen is het ook een optie om geen geld te wisselen. Zelfs de parkeerautomaten accepteren euro’s.

Telefoon/Internet / wifi

Het 4G netwerk in Gibraltar is goed. Zo goed als overal in het land is het 4G netwerk uitstekend en is er soms zelf gratis wifi aanwezig. Als er ergens gratis wifi is staat dit vaak aangegeven met een bord.
Ook de dekking voor de mobiele telefoon is er uitstekend. Alleen bij slecht weer kan het wel eens voorkomen dat de ontvangst wat verstoord wordt. Als je vanuit Gibraltar naar Nederland wilt bellen moet je eerst 00-31 toetsten. Vanuit Nederland naar Schotland moet je eerst 350 indrukken.

Roken

Het is in Gibraltar niet toegestaan om te roken in openbare ruimtes zoals restaurants, bars en hotels. Hierdoor zie je voor bars en clubs redelijk wat mensen buiten staan om te roken.

Openingstijden van winkels

Veel winkels in Edinburgh zijn zes dagen per week geopend en hebben de zondag als vaste sluitingsdag. Toch zijn hierop behoorlijk wat uitzonderingen, waardoor de winkels een groot deel van het jaar zeven dagen per week geopend zijn. De meeste winkels zijn geopend van 9:30 tot 17:30, maar dit kan per winkel verschillen. Er zijn in Edinburgh ook enkele 24uurs winkels te vinden.

Taal

De officiële taal van Gibraltar is Engels. Het Engels dat in Gibraltar gesproken wordt wijkt op veel punten af van het Engels dat in andere delen van Groot-Brittannië gesproken wordt. Het merendeel van de inwoners van Gibraltar zijn twee talig, naast het Engels is Spaans de belangrijkste taal van dit Brits overzees gebied. De mengeling van deze twee talen is Llanito, een volkstaal die uniek is voor Gbraltar. De taal is gebaseerd op het Andalusisch-Spaans dat vermengd is met het Brits-Engels en elementen heeft uit het Maltees, Portugees en een Joods dialect.

Tijdsverschil

Gibraltar ligt in de tijdzone UTC + 1 dezelfde tijdszone als Nederland. Dit betekent dat het in Gibraltar even laat is als in Nederland. De winter- en zomertijd lopen in Gibraltar gelijk aan die van Nederland. Het tijdsverschil is daarom het hele jaar gelijk.

Veiligheid

Gibraltar is een relatief veilige bestemming, toch dien je rekening houden met zakkenrollers en gauwdieven. Met name in het openbaar vervoer en in de buurt van de populairdere toeristische attracties zijn er criminelen actief. De grootste criminelen van Gibraltar zijn de berberapen die op de rots wonen. Tassen van toeristen worden gezien als potentiële maaltijden en zijn niet veilig voor de apen. Mede hierdoor is het verboden om de apen te voeren en om eten mee de berg op te nemen. Al wordt hier niet streng op gecontroleerd.