Bezienswaardigheden in Gibraltar

Er zijn in Gibraltar tal van bezienswaardigheden te vinden. Het merendeel van de bezienswaardigheden hebben een directe link met de lange, prachtige en bewogen geschiedenis van dit Brits overzees gebied in het zuidoostelijke deel van het Iberisch schiereiland. De Rots van Gibraltar is met zijn vele gangen, tunnels, berberapen, uitzichtpunten, kasteel en brug het middelpunt van het toerisme in Gibraltar. Toch zijn er in de andere delen van dit kleine Brits overzees gebied genoeg leuke attracties en bezienswaardigheden te vinden. In de zomerperiode zal je wel over wat geduld beschikken, omdat de meeste bezienswaardigheden in Gibraltar behoorlijk druk kunnen zijn en lange wachtrijen zijn dan niet ongewoon.De Rots van Gibraltar

De Rots van Gibraltar is zonder twijfel de belangrijkste bezienswaardigheid van het Brits overzees gebied Gibraltar. Zo goed als alle bekende bezienswaardigheden, interessante plaatsen en uitkijkpunten zijn te vinden op deze rots. In de rotsen ligt in totaal iets meer dan vijftig kilometer aan grotten en ondergrondse gangen. Dat is meer dan dat er wegen zijn in Gibraltar. Een aantal van deze grotten zijn in de loop van de eeuwen gegraven door het Britse leger, andere zijn natuurlijk en werden 30.000 jaar geleden al bewoond. De top van Rots van Gibraltar kan te voet, met de fiets, de auto of met de kabelbaan bereikt worden. De meeste toeristen kiezen voor de kabelbaan, al was het alleen maar vanwege het fantastische uitzicht onderweg. Om de rots en zijn verschillende bezienswaardigheden te kunnen bezoeken moet je wel een entreeticket hebben. Afhankelijk van welke delen van de rots je wilt bezoeken heb je andere tickets nodig. Om lange wachtrijen te mijden kun je deze tickets het beste vooraf online bestellen.

Berberapen

De Rots van Gibraltar is de enige plaats in Europa waar berberapen in het wild leven. De vraag is niet of je de apen gaat zien tijdens een bezoek aan de Rots van Gibraltar, maar hoeveel je er gaat zien. De apen zijn zo gewend aan mensen dat ze behoorlijk brutaal kunnen zijn. Eten en drinken hou je het beste zover mogelijk bij ze uit de buurt. Zonder pardon stelen ze je tas of proberen ze je rugtas open te maken op jacht naar eten. Merken ze echter dat er niets bij je te halen valt zullen ze je gelijk met rust laten.

Verdeeld over de rots wonen zes kleine kolonies berberapen. De meeste kom je tegen tijdens een wandeling in de omgeving van de skywalk. Hier zijn immers de meeste toeristen, waar misschien wel iets te halen is voor de apen. Iets lager in de buurt van de hangbrug is er nog een voederplaats waar meestal wel een grote groep apen te zien is. Opvallend is dat de apen zich zelden tot nooit laten zien in de lager gelegen delen van de stad Gibraltar.

 

Gorham grottencomplex

Het Gorham grottencomplex is een verzameling van vier grotten. Gorham’s Cave is de belangrijkste en de bekendste van de vier, de andere grotten staan bekend als de Vanguard Cave, de Hyaena Cave en de Bennett’s Cave. De grotten hebben een grote historische waarde omdat in deze grotten neanderthalernederzettingen zijn gevonden van bijna 30.000 jaar oud. In de grotten zijn op de vloer rotstekeningen te zien, die volgens deskundigen van neanderthalers gemaakt moeten zijn. In 2016 werd het Gorham grottencomplex toegevoegd op de werelderfgoedlijst van de Unesco.
De grotten zijn aan het begin van de twintigste eeuw ontdekt door kapitein A. Gorham en tegenwoordig tegen betaling geopend voor het publiek.

Trafalgar begraafplaats

De Trafalgar cemetery is een begraafplaats iets ten zuiden van de stadsmuren van Gibraltar. Anders dan dat zijn naam doet vermoeden liggen slechts twee slachtoffers van de slag bij Trafalgar uit 1805 hier begraven. De meeste graven zijn van slachtoffers van andere zeeslagen en van de gele koorts die in het begin van de negentiende eeuw veel slachtoffers eiste in Gibraltar.
Het is een net onderhouden begraafplaats die in de loop der eeuwen weinig tot niets veranderd is. Mede daardoor is het interessant om tijdens een bezoek aan Gibraltar even een rondje over de Trafalgar begraafplaats te lopen. Tegenover de begraafplaats staat een standbeeld van Horatio Nelson, het beroemdste slachtoffer van de slag bij Trafalgar.

Grand Casemates Square

Het Grand Casemates Square is het grootste van de twee pleinen in Gibraltar. Het plein is te vinden helemaal aan het oostelijke deel van de Main Street en fungeert voor de meeste toeristen als de poort tot het centrum van de stad. Het aanzicht van het plein wordt gedomineerd door de kazematten, de grote kazemat en de barakken. Tegenwoordig zijn er op het plein voornamelijk restaurants en pubs te vinden, wat het Grand Casemates Square gelijk tot een van de leukste en gezelligste pleinen van Gibraltar maakt.Skywalk

Op een hoogte van 340 meter boven zeeniveau heb je vanaf de Skywalk het mooiste uitzicht over de Rots van Gibraltar, de straat en als je gelukt hebt op Marokko. Vanaf het glazen platvorm kun je, mits je niet al te veel last van hoogtevrees hebt, 340 meter recht naar beneden kijken. Nadeel van de Skywalk is wel, dat het vanwege zijn onbeschutte ligging vaak geteisterd wordt door harde winden waardoor je niet al te lang op het platform wil blijven staan. Om het platform te kunnen betreden moet je in het bezit zijn van een kaartje. Deze kun je als combiticket kopen bij de kabelbaan, of bij de ingang van de Skywalk. Voor veel toeristen is de Skywalk het letterlijke hoogtepunt van Gibraltar

Windsor suspension Bridge

De nieuwste toevoeging aan de Rots van Gibraltar is de Windsor suspension Bridge. Deze hangbrug heeft een totale lengte van 71 meter en hangt ongeveer vijftig meter boven de grond. Mede hierdoor is deze wat wiebelige brug niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. Gelukkig ben je niet verplicht om de brug te nemen tijdens een bezoek aan de rots, je moet echt een omweg maken om bij de brug uit te komen. Zelfs als je al helemaal bent afgedaald richting de brug kun je er nog zonder een verdere omweg gemakkelijk omheen lopen. Vanaf de brug heb je wel een prachtig uitzicht over de Straat van Gibraltar, de baai en de stad.

Kathedraal van de heilige Drie-eenheid

De kathedraal van de heilige Drie-eenheid is de hoofdkerk van het anglicaanse bisdom in Europa. Vanuit deze kerk bestuurd de bisschop de hele anglicaanse gemeenschap in Europa aan. Bijgestaan door verschillende aartsdiakonaten in verschillende landen. De kathedraal van de heilige drie-eenheid is gebouwd in het begin van de negentiende eeuw in de neo Moorse stijl. Ondanks zijn indrukwekkende Moorse bogen oogt de kathedraal wat plomp en behoort de binnenzijde zeker niet tot de mooiste geloofsgebouwen van Gibraltar.

Grot van Sint Michael

De Grot van Sint Michael is de drukstbezochte grot van de in totaal honderdvijftig grotten die in de Rots van Gibraltar te vinden zijn. De grot ligt op ongeveer driehonderd meter hoogte, de ingang van de grot is naast een restaurant/souvenirwinkel. De grot van sint Michael doet tegenwoordig dienst als auditorium vanwege zijn unieke akoestiek. Tijdens een bezoek aan de grot word je getrakteerd op een spetterende licht en geluidsshow waarbij alle muziekgenres aan bod komen. De grot ligt op een vrij makkelijk bereikbare plaats op de Rots van Gibraltar. Zonder al te veel problemen kun je met de auto of te voet bij de grot komen. In de zomerperiode kan het behoorlijk druk zijn bij de grot en kunnen er lange wachtrijen staan om de grot binnen te komen. Om de grot te kunnen bezichtigen moet je een apart ticket kopen bij de entree.

The Convent

The Convent of het voormalige klooster van Gibraltar is al sinds het begin van de achttiende eeuw de plaats waar de Gouverneur van Gibraltar zetelt. Oorspronkelijk behoorde het klooster tot franciscaner monniken, die het klooster in het begin van de zestiende eeuw lieten bouwen. Nadat “The Convent” het ambtshuis van de gouverneur werd, was een grondige verbouwing nodig om aan de eisen van de gouverneur te voldoen. De eetkamer is de mooiste ruimte van het gebouw. In de eetkamer is een indrukwekkende verzameling heraldiek.
Naast “The Convent” ligt “the King’s Chapel”. In deze kapel liggen verschillende oud-gouverneurs en de vrouw van de eerste gouverneur begraven.
Over de “The Convent” doen verschillende spookverhalen de rondte. Zo zou er een geest van een voormalige non over de gangen van haar voormalige kamer zwerven. Volgens een oude mythe zou de non levend tussen twee muren ingemetseld zijn omdat ze wilde ontsnappen samen met haar geliefde. Sindsdien spookt “the lady in Grey” over de gangen van “The Convent”

Het Moorse kasteel

Het Moorse kasteel van Gibraltar werd oorspronkelijk gebouwd in het begin van de zevende eeuw, maar kreeg zijn uiteindelijke uiterlijk pas nadat het in de zestiende eeuw werd herbouwd. Bijzonder is dat het kasteel tot 2010 dienst heeft gedaan als de gevangenis van Gibraltar. Tegenwoordig maakt het Moorse kasteel deel uit van het natuurpark dat op de Rots van Gibraltar ligt en kan alleen bezocht worden als je in het bezit bent van een entreebewijs. Dit is een algemeen ticket waarmee je de meeste bezienswaardigheden en grotten kunt bezoeken. De toren van het kasteel is terug te vinden op de achterkant van het briefje van vijf Gibraltar pond.

De mediterrane trappen

De mediterrane trappen worden vaak genoemd als een van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Gibraltar. Om deze bezienswaardigheid te kunnen zien moet je geen last hebben van hoogtevrees en beschikken over een redelijk conditie. De trappen beginnen namelijk bij de Joodse poort op 180 meter hoogte en komen uiteindelijk weer uit bij O’hara’s Battery op 419 meter hoogte. Al met al een hele klim. Tijdens de klim kom je verschillende grotten en tunnels tegen. Sommige zijn ooit door de Engelse gegraven, andere zijn natuurlijk. Bij opgravingen in enkele van deze grotten werden sporen gevonden van vroege bewoning van de Rots van Gibraltar.

Botanische tuin van Gibraltar

In het centrum van Gibraltar naast de parkeerplaats waar je op de kabelbaan kunt stappen, ligt de botanische tuin van Gibraltar. De tuin staat ook bekend als de La Alameda Gardens en beslaat in totaal ongeveer zes hectare. De tuinen zijn in het begin van de negentiende eeuw aangelegd in opdracht van toenmalige Britse Gouverneur. Ter herinnering hieraan is in de tuin een groot borstbeeld van hem te vinden. In de tuinen zijn voornamelijk uitheemse bomen en planten te vinden zoals de drakenbloedboom, parasolden, de Australische zilvereik en de Chinese hibiscus. Naast de vele verschillende bomen, bloemen en planten staat er in de tuin een Wellington memorial.

Europa Point

Europa Point is het meest zuidelijk gelegen deel van Gibraltar en van heel het Iberisch schiereiland. Vanaf dit punt ben je dus het dichtst bij Afrika, bij helder weer kun je de kustlijn van Marokko zien met daarachter het Rifgebergte. Op dit kleine stukje grond staan verschillende belangrijke gebouwen. De vuurtoren is waarschijnlijk de bekendste van de vijf. Voor de komst van de vuurtoren werd de toren van de nog steeds bestaande Shrine of Our Lady of Europe gebruikt als vuurtoren. Net ver van deze kerk staat de Ibrahim-al-Ibrahim moskee. De grootste en belangrijkste moskee van Gibraltar. De twee andere gebouwen zijn Harding’s Battery en de “Nun’s well”.Gibraltar museum

Het museum van Gibraltar is precies wat je ervan mag verwachten, “het museum van Gibraltar”. In het museum kom je alles te weten over de geschiedenis van Gibraltar, de cultuur en de natuurlijke geschiedenis van dit Brits overzees gebied. Het museum is te vinden in het hart van het historische centrum en tegen een kleine betaling te bezoeken. Een belangrijk onderdeel van een bezoek aan het museum van Gibraltar is een film over de geschiedenis van dit schiereilandje.

Sandy Bay

Sandy Bay is een smal strand in het oostelijke deel van Gibraltar aan de andere zijde van rots. Het strand is alleen toegankelijk via de Sir Herbert Miles Road. Sandy Bay is het belangrijkste en drukste strand van Gibraltar, dit is overigens niet zo moeilijk aangezien de stranden in Gibraltar op een hand te tellen zijn. In 2014 is het strand grondig gerenoveerd. Er werden duizenden tonnen zand op het strand gestort waardoor de oppervlakte van het strand behoorlijk werd vergroot. Om het strand te beschermen werden er ook twee gebogen kribben gebouwd en een golfbreker. Andere stranden in Gibraltar zijn Camp bay, Little Bay, Catalan Bay en Eastern Beach.